pátek 22. října 2010

1.-19.Dynastie Egypta

1.Dynastie
Sjednocení Egypta začala první dynastie. To také ohlašovalo začátek egyptských dějin, neboť to bylo v době, kdy hieroglyfické psaní v Egyptě stal se standardizovaný. Málo je známo o první nebo druhé dynastie kvůli běsnění válek a času. Mnoho připomínek týkajících se brzy Pre-dynastické období lze použít jak pro první a druhé dynastie.
Architektura první dynastie se vyvinul z jednoduchých struktur, rákosí dřeva a bláta, na větší a složitější budovy z cihel a později z kamene. Během první dynastie, tradice dřevěných konstrukcí měl silný vliv na pozdější budovy postavené z cihel a kamene. Mat a rákosu textury jsou napodoben v mnoha kamenných zdí což výrazně egyptský znak architektury. Kromě toho, Egyptské sochy byl docela zřetelný a komplikované.


2.Dynastie
Druhá dynastie, zachoval válka záznamy nájezdy do Núbie . Žádný z nájezdu úsilí byla ve velkém měřítku nebo má za následek trvalé dobytí, ale oni jsou svědčí o touze po bohatství Nubia . Dalším velkým využívat Egyptských během druhé dynastie je přesun mocenského centra od Abydos do Memphisu. Tento posun, zejména díky z části k zdrojů, by také možná byli kvůli kultu boha slunce Ra začíná během tohoto období, a také kvůli chtějí větší politickou kontrolu králem. Do konce 2. dynastie konec politické opozice na severu a jihu založil základní ekonomické, náboženské a politický systém, který trval až do dynastie přijít, a vydláždil cestu pro zámožnější třetí dynastie .


3.Dynastie
Pharaohs třetí dynastie byli první mít skutečné pyramidy postavena jako svatyně k jejich smrti. Přestože ropa, tyto krokem pyramidy byly předchůdci pozdější pyramidy v Gíze a další. První z těchto pyramid navrhl Imhotep pro Dzoser . Před a během výstavby pyramidy kroku, pravítka byla pohřbena ve struktuře zvané Mastaba. Mastaba non-pyramidální struktury, tvaru, která neobsahovala stěny nebo kamene umění a silně se podobal mohyly s dlouhou hřídelí vedoucí dolů do hrobu oblasti.
Sanakhte a Dzoser , první dva Pharaohs této dynastie, začal využívání Sinajského poloostrova , který byl bohatý na tyrkysové a mědi. Nic jiného bylo provedeno králové během této dynastie.


4.Dynastie
To bylo během čtvrté dynastie, kdy Velké pyramidy v Gíze byly postaveny ostatních staveb a mnoho. Mnoho z původních pyramid ještě zůstanou dnes, takový jako Mastaba struktury a pyramida Miedum.
Nejdříve známé pyramidové struktury je to pyramida Meidum. Existují dvě teorie, jak se pyramidy stavební. Jeden říká, že pyramida byla zahájena Huni, Snefer předchůdce, jiný, že to bylo začalo a skončilo s Sneferu. Ať tak či onak, za vlády Sneferu pokračoval produkovat dva více pyramid po Meidum. Meidum, nicméně, byl ne vždy je to surovém stavu, jak je vidět na obrázku vlevo. Jak dokládá graffiti na vnější straně pyramidy, pyramidy a přežil do doby 18. dynastie. Meidum ještě stojí jako velký pokus, ne-li triumf egyptské architektury. Ostatní pyramidy postavené v době čtvrté dynastie patří pyramidy Djeddefre, (vytvořený syn faraóna Chufu ), pyramidy v Gíze , Sfinga , a mnoho mnoho dalších hrobek, chrámů a pyramid.




5.Dynastie
Pharaoh této dynastie byl Sahure .
5 th dynastie začala v roce 2465 př. nl a skončila v roce 2325 BCE., přibližně 140 let, během období známého jako Staré říše. klenout Pharaohs, která vládla během této dynastie byly:


2498 - 2491 Userkaf - Brother na Sahure a možná Neferirkare Kakai. On povýšil na velký význam kultu Re, bůh slunce . Jeho manželství s Khentkaues, potomek hlavní větve královské rodiny ve 4. dynastie skončila dynastické boje, které soupeř větví způsobil během 4 tis dynastie. Jeho královna držel přední pozici a měla svůj vlastní hrob, známý jako nedokončené pyramidy, postavené v Gíze .


2487 - 2477 Sahure - Bratr Userkaf a možná Neferirkare Kakai. Brzy záznamy ukážou, že on byl vyměněn mimo údolí Nilu s Punt.


2477 - 2467 Neferirkare Kakai - květen byly také bratra, aby Sahure a Userkaf. Tam byl důkaz, nalezen v souvislosti s jeho panování, které ukazují, dobře-rozvinutý účetních metod a uchovávání záznamů, pokud jde o přerozdělení zboží a materiálů mezi královská rezidence, chrámy, a úředníky, kteří drželi priesthoods.


2467 - 2460 Šepseskare Isi


2460 - 2453 Neferefre


2453 - 2422 Nyuserre Ini - On je nejlépe známý pro jeho chrámu slunce-bůh Re v Abú Jirab v Dolním Egyptě. Nachází se v blízkosti Slunce chrám, Nyuserre je pohřebiště je menší na výšku a délku než slunce chrám s uvedením neobvyklé důležitost kultu znovu během této dynastie.


2422 - 2414 Menkauhor Kaiu


2414 - 2375 Djedkare Isesi


2375 - 2345 Unas - Texty pyramid, které se týkají osudu krále v posmrtném životě, byly nalezeny v jeho pyramidy.


Uctívání sungod vyvrcholila během této dynastie. Poslední 3 faraonů neměli osobních jmen smíchaný s "Re", jméno sungod. Došlo k mírnému posunu pryč od slunečního kultu, které mohou být spojeny s nástupem Osiris, bůh mrtvý .
Poprvé, úředníci byli vybíráni z vysoce mimo královské rodiny. Pro zajištění své pozice, tito úředníci někdy vzal královské princezny. Oni záviseli na krále a používal jejich pozici pro své vlastní agendy. Oni a král často přivlastnila hodně ze země je přebytek ve svůj prospěch.
Zatímco pyramidy z tohoto období byly menší a méně pevná, řezba nalezeno zádušní chrámy jsou dobře zachovalé a výborné kvality. Na konci jejich dynastie viděl některé úředníky se silnými vazbami místní začínají pohybovat jejich hrobů v údolí Nilu a Delta, symbolizující rostoucí nezávislost na královské kontroly.


6.Dynastie
Během této dynastie, generál Weni dal do armády organizační nadace, která trvala až do Nové říše . Tato nová armáda byla postavena kolem jádra veteránů, které vedly k vývoji vojenské kasty . Weni byl prvním člověkem, kromě faraona, který bude zobrazen v Egyptském umění .


Během rané fáze Pepi I ' s panování, šlechtici před jeho soud začal mít velký vliv a bohatství v politických vztahů starověkého Egypta. Postavili pokutu hrobky pro sebe a často dokonce chlubil se jejich dobré vztahy s králem. Pepi já, nicméně, byl ne pharaoh bez problémů. Jeden z I manželky Pepi, Weret-Imtes, pokoušel se vzít trůn od něho. Pepi já, byl také vášnivým stavitelem pyramid, a šel na mnoho expedic, vrátit pokutu kameny pro tak rozsáhlé projekty.
Pepiho bratr byl Pepi II, nejmladší a nejdéle vládnoucí egyptský král v historii. Jeho panování začal poté, co jeho bratr Pepi jsem skončil, který nastoupil ve věku osmi let. Přes všechny jeho panování nad Egyptem nebylo strašně prospěšné pro zemi. Během II panování Pepi, moc mírně posunuta z pharaoh do nomarchs. Pepi II, často dával dary nomarch na které zvýšily své poklady, ale vyčerpaný pokladnice faraona. To je v tomto světle, že zájmy nomarchs, stejně jako hrozba zájmům cizím, zrychlil eventuální zhroucení 6. dynastie. Po smrti II Pepi, ústřední vláda se zhroutila, a Stará říše skončila.


Zhroucení centralizované vlády do značné míry ovlivněn egyptského umění , a dále změnila způsob, jakým Egypťané prohlížet své bohy. Během předchozí dynastie, faraóna a jeho nomarchs se již rozhodl, většina z politiky státu. Ke konci dynastie, změna síly od Pharaoh nomarchs a další šlechtici velmi ovlivnil všechny aspekty egyptské kultury. V důsledku takových změn, mnoho soch z doby ukazují, gods a jejich pharaoh v lidské více světla, možná naznačuje, že bohové byli více transcendentální ve vesmíru, než dříve myslelo.
Role pharaoh také zdá být oblast diskuse během této éry. Pharaoh, Pepi II, v některých soch, je líčen v kameni, jak drží většinu nástrojů a značení připsal Osirius, jako živý bůh. Většina faraonů se blížit ke konci šesté dynastie byly zastoupeny tak. Nicméně, Pepi jsem socha, navrhne jiný aspekt. Spíše než být považován za boha, pharaoh přebírá roli syna bohů, zmenšovat i jeho sílu a možná vazby kněžství nad vládou státu.


7.Dynastie
Některé knihy o tomto období zmínit, že tam může být 70 králů v 70 dnech. To byl nepochybně fiktivní dynastie chtěl ukázat nestabilitu tohoto období. To by mohlo byli memfidské dynastie.


8.Dybastie
Tam bylo asi 17 nebo 18 králů během této dynastie, která trvala asi 20 let. Tam byli dva králové, že víme, Wadjkare a Qakare Iby. Bývalé královské zanechal osvobození vyhlášek a později, malé pyramidy. Během této dynastie v Coptos (se sídlem v Horním Egyptě), tam byla série dekretů, které naznačují, že 8. dynastie králové byli potvrzení administrativní pozice ve vládě a chrámy.


9- 10.Dynastie
Tato dynastie byla také známá jako Herakleopolis dynastie, protože vládci řízené nižší Egypt od Herakleopolis. Tato dynastie je také často nazýván " Dům Khety ", protože mnoho z pravítka jména byla Khety, ale to je považováno za poměrně nestabilní vzhledem k častým změnám v pravítka. Herakleopolitans vyloučen asijských přistěhovalců z nilské delty a opevnil východní hranice Egypta. Tato dynastie byla zodpovědná za stanovení důležitosti Memphis. Herakleopolitans vylepšené zavlažovací práce, otevřel obchod s Byblos, a začal "rakve texty". Jeden z králů psal "Pokyn k Merikara." Měli také častá ohniska boje proti Thebans sever Abydos. Nakonec oni byli podmanil si Thébané, a to znamenalo konec Herakleopolis dynastie a na počátku Střední říše .


11.Dynastie
Tato dynastie začala v Thébách, který byl s Intef nomarch a kněze. Poté, co získal kontrolu, začali se dostat do malé, často bojuje s Herakleopolitans během 9. a 10. dynastie . Potyčky se konaly většinou na sever od Abydu. Nakonec Thébané si podmanil Herakleopolitans podle Mentuhotep I (nebo II) Nebhetepre. Mentuhotep vládl Horního a Dolního Egypta z Théb. Nařídil stavbu několika chrámů, včetně márnice komplex u Deir el-Bahari. Dynastie je známý pro stavbu sochy a chrámy a značky na začátku Střední říše . 11. dynastie poslal obchodování a další expedice získávat suroviny a obchodní položky. Amenemhet , vezír a guvernér oblasti na jih od Mentuhotep III, svrhl krále a založil 12. dynastie .


12. dynastie
začala s odstraněním Mentuhotep IV z trůnu a Amenemhet I 's vzestupu. Králové této dynastie postaveny pyramidy podobné těm, postavený během Staré říše , ale byli o něco menší. Faiyum byla využívána pro pěstování plodin a hodně budování pokračoval během této dynastie pravidlo. Druhý král této dynastie, Senusret já , postavil řadu pevností 13 až Druhý katarakt pomáhají chránit Egypt od útočníků.


Ačkoli obecně mírové době, tam bylo několik expedic rozesláno ke zvýšení hranice Egypta a v některých případech potlačit povstání. Tam bylo značné množství obchodování během této doby, jak je evidentní artefakty, které vznikají mimo Egypt. Také tam byl množství artefaktů, které pocházejí z Egypta zpět z hrobky princů mimo Egypt. To znamená, že došlo k mírové zahraniční politiky během hodně z 12. dynastie.


13.Dynastie
Během tohoto období, bylo jich tam 10 králů, které trvalo přibližně 70 let. Vládli od It-tawy blízko Faiyum. Blížit ke konci dynastie další dynastie, 14. dynastie , se objevil a zdá se, že kontrolovaný západní delty. Tato dynastie nakonec se zhroutila, když Hyksos napadal od východu.


14.Dynastie
Tento temný dynastie známé jako Xios a byl vládl od západní delty za 57 let. To produkovalo dva známé králové a právě začal svou existenci na konci 13. dynastie .


15.Dynastie
To bylo Hyksos dynastie, který vládl od Avaris ve východní deltě. Tato dynastie byla zahájena, když skupina asijského napadl Egypt a začal uklidňovat Dolního Egypta. Oni byli drženi až do města Théby, které by nebyly spojit s Hyksos. Hyksos dynastie trvala přes 13. a 14. dynastie .


Hyksos přinesla mnoho inovací k Egyptians. Nový tkalcovský stav byl představen a nové zavlažování metody byly zavedeny. Mírové vztahy existovaly na nějakou dobu, dokud se Hyksos King Apophis jsem urazil Seqenenre Tao a začal full-stupnice válce. Válka skončila, když Kamose porazil Hyksos tím, že zachytí Avaris a poslal Hyksósové k útěku do Palestiny.


16.Dynastie
Tato dynastie se vyznačuje menší králové, kteří vládli ve stínu 15. dynastie a produkoval dvě známé panovníky. Dvou pravítek jsou známy z scarabs nalezené v severním Egyptě a jižní Palestině.


17.Dynastie
To bylo Theban dynastie, který pokračoval v kultuře Střední říše . To koexistovaly s 15. dynastií až do Seqenenre Tao začal bojovat proti Hyksósům. Kamose , syn Seqenenre Tao, nakonec vyhnal Hyksos, která označuje konec 17. dynastie. Kamose mladší bratr, Ahmose já , se stává králem Horního a Dolního Egypta a začne 18. dynastie , nové království .


18.Dynastie
V začátku osmnácté dynastie, Egypt byl jednotný a bohatý stát vládl bůh-král. To mělo semitropical klima, vytvářet velké zemědělské přebytky. Papyrus rostl divoký a byl použit pro stavební materiály, potraviny a papír. Dokonce i poušť poskytly užitečné zboží jako sůl, natron, jiné minerály, polodrahokamy a zlato. Egypt měl vysoce organizovanou vládu, která byla provozována scribal třídy, kteří byli a provedeno podrobné údaje o činnosti státu. Věděli, jak číst a psát a také měl znalosti konkrétní pozici oni měli dědit, jako jsou znalosti v oblasti zemědělství.


Většina lidí byli zemědělci. Během období záplav, kdy pole tří měsíců byly zaplaveny, se podíleli na robotní. Farmáři se stal národní pracovní síly, který vybudoval a udržuje ve velkém měřítku veřejné budovy. Tam byl také menší skupina kočovných pastevců dobytka. Rodiny byly základní sociální jednotka ve starověkém Egyptě, se skupinami rodin, kteří tvoří vesnic. Lidé starověkého Egypta následoval dědičné volání, a celá rodina se podílela na práci. Armáda byla jediným místem pro lidi, aby krok z kastovního systému a dosáhnout význam. Koňskou voze byl také představen během tohoto období.
Rise of Imperial Egypt 1570-1436 př. nl


Důležité události, které nastaly během tohoto období jsou zachycení Avaris, tvrz Hyksos u Tanis a vyhoštění cizince z Egypta. Politika ochrany hranic, přes ve velkém měřítku nájezdní výpravy, byl také rozvinutý. V době, kdy Tuthmosis III se stal pravítkem, Egypt byl hlavně prosperující a dobře organizovaný stát. Bojoval problémy na severu a dělal bohatou říši v Palestině a Sýrii.
Zlatý věk Imperial Egypt 1436-1358 př. nl
Během tohoto období, Théby staly hlavním sídlem město Egypta, který postupoval bohatství Amen města boha. Amen dosáhnout postavení velkého bohatství a vliv. Podle Tuthmosis IV, Aten, nového boha, se objeví a jeho kult se stává módní soud náboženství.
Amarna revoluce 1375-1358 př. nl
Amen-hetep a jeho královna Nefert-iti jsou fanaticky oddaný Aten, a Amen-hetep změní jeho jméno k Akhenaten. On také založí nové město pro Aten na dnešní El-Amarna a pohybuje jeho dvůr tam. Jiné kulty byly odvahu a změny v prospěch doktríny Aten jednobožství. Problémy začnou nastat během jeho vlády. Tam je neklid v severní říše, což vede ke snížení průtoku cenných hold a nespokojení vojáci. Chrámy byly uzavřeny vyvolá u mnoha z práce. Také, zakazovat oběti a rituály demoralizovaný lidí a odnesl účelem každodenní činnosti. Lidé neměli rád nové náboženství být uloženy na ně.
Amarna Následky 1358-1315 př. nl


Nový král, Tut-ankh-Aten je pouze devět let, a poradců zřejmě řídí zemi, a to zejména vezír Ay a vrchním velitelem Horemheb. Okamžitě se vrátil k tradici vlády Amen-hetep III. Tut-ankh-ATEN změnil své jméno na Tut-ankh-amen a kulty starých bohů byly obnoveny. Ay se stal králem sňatkem-ankh-amen je vdovy Tut. Když zmizel, Horemheb se stal králem a pracoval na obnovení práva a pořádku, aby chudé a demoralizované Egypta.


19.Dynastie
Začala v roce 1320 př. nl se zhruba vlády Ramesse I. pokračovala přes panování Sethos I, Ramesse II, a konečně, Merneptah. Na začátku devatenáctého dynastie Ramesses já a Sethos jsem pokračoval s) prací Horemheb je (osmnácté dynastie z zvedne kusy poškozených hrdosti Egypta způsobil velmi během osmnácté dynastie. Obnovení jeho chrámů Egypta a Bohové a autoritu Egypta v Núbii a západní Asii bylo dosaženo během této dynastie. Nejpozoruhodnější produktem těchto snah bylo obnovení národní svatyně Amun v Núbii a výstavba chrámu k Osiris na Abydos. Fakta o konci devatenáctého dynastie jsou nejasné. To je věřil, že země se dostala do úpadku a dále do stavu anarchie.

Žádné komentáře:

Okomentovat