pátek 22. října 2010

Paleolithic Egypt

 V Paleolithic éra, Sahara a údolí Nilu byly daleko jinak než jak ji známe dnes. Sahara se neskládá z písku, ale válcování trávy země, které se objevily dále s bujnou vegetací a potravin. Toto období bohaté vegetaci a množství srážek trvala až do asi 30,000 BC. Pak se klima začalo vysychat a válcování trávy země začaly ustupovat a dodávky potravin začali zmizet. Lidé pak dělal jejich cestu do údolí Nilu s jeho snadno dostupné vody, hry, a orné půdy. Období označilo změny od lovu a shromáždění do doby zemědělství. Navíc je toto období věřil k byli mnohem mírné a deštivé, než v údolí Nilu dnes. 


Nejčasnější důkaz pro lidi v Egyptě datuje se od asi 500,000 - 700,000 roky. Tyto nálezy jsou ty hominid Homo erectus. Časné Paleolithic místa jsou nejčastěji nachází v blízkosti nyní sušené-až prameny nebo jezera nebo v oblastech, kde
materiálů, aby se kamenné nástroje jsou hojné.
Jedním z těchto míst je Arkin 8, objevil polský archeolog Waldemar Chmielewski u Wadi Halfa. To jsou některé z nejstarších staveb na světě vůbec nalézt. Pozůstatky staveb jsou oválné prohlubně hluboké asi 30 cm a 2 x 1 metr v průměru. Mnohé z nich jsou lemované pískovcovými deskami s plochou. Oni jsou nazýváni deset tun prsteny, protože horniny podporu dome-jako úkryt kůží nebo štětcem. Tento typ bydlení nabízí stálé místo k životu, ale v případě potřeby mohou být přijata dolů snadno a přestěhoval se. Jedná se o typ struktury upřednostňují kočovné kmeny zvládnutí přechodu od lovecko-sběračské k semi-permanentní narovnání po celém světě.


Do období středního paleolitu, erectus měl Homo byl nahrazen Homo neanderthalensis. To bylo okolo tentokrát to účinnější kamenné nástroje byly dělány tím, že několik kamenných nástrojů z jednoho jádra, což v mnoha tenkých, ostré vločky, která vyžadovala minimální přetváření, aby to, co bylo žádoucí. Standardizace kamene nástrojárny vedl k vývoji několika nových nástrojů. Oni vyvinuli lancelet oštěp bodu, lépe piercing bodu, který snadno vejde do dřevěné hřídele.


Další pokrok ve výrobě nástrojů přišel během Aterian průmyslu, která pochází asi 40,000 BC. Aterian průmysl zlepšil kopí a projectile body tím, že přidá zářez na spodní části kamene bodu, tak to mohlo být více bezpečně upevněny na dřevěné hřídeli. Další průlom v tomto období je vynález kopí-hrnčíř, který počítal s výraznější výkon a lepší přesnost. Oštěp-hrnčíř se jednalo o dřevěnou hřídel s drážkou na jednom konci, kde oštěp odpočíval. Vývoj kopí-hrnčíř nemá pro zvýšení účinnosti v lovu velkých zvířat. Lovili širokou škálu zvířat, jako je nosorožec tuponosý, velbloud, gazely, warthogs, pštrosi, a různé druhy antilop.


Khormusan průmysl, který překrýval Aterian průmysl, začal nějaký čas mezi 40,000 a 30,000 BC. Khormusan průmysl tlačil postup ještě dál tím, že nástroje ze zvířecích kostí a pozemní hematit, ale také používal širokou paletu nástrojů kamene. Hlavním rysem, který označuje Khormusan průmyslu je jejich malá šipka hlavy, které se podobají těm domorodých Američanů. Použití smyčců, které Aterian a Khormusan průmysl je stále zpochybňována, k dnešnímu dni neexistuje žádný pevný důkaz, že oni používali luk technologie.
Během začátku mladého paleolitu asi 30.000 př. nl, deštivý skončil podmínky a desertifikace předjel regionu Sahara. Lidé byli nuceni se stěhovat blíže k údolí řeky Nil. V blízkosti Nilu, nové kultury a průmyslu začalo rozvíjet. Tyto nové odvětví měla mnoho nových trendů v jejich výrobě kamenných nástrojů, obzvláště to miniaturizace a specializace.


Sebilian průmyslu, které následovaly po Khotmusan průmyslu přidán malý pokrok k výrobě nástrojů, a některé aspekty dokonce šel zpět do nástrojů. Sebilian průmyslu je známá pro jejich rozvoj rydla, malé podsadité bodů. Začali tím, že nástroje z dioritu, tvrdé magmatické horniny, která byla široce nalezený v jejich prostředí. Později oni přešli na tvrdou, který byl snadnější práci.


Sebilian průmyslu se koexistovat s jinou kulturou tzv. průmyslu Silsillian, které se významně pokrok v technologii nástroj. Silsillians používá jako ostří nože a jako okleštěné microliths. Zkrácen listy jsou určeny pro jeden konkrétní úkol a mají nepravidelný tvar. Microliths jsou malé listy v takových nástrojů, jako jsou šipky, srpy a harpuny. Mikro blade technologie byla největší pravděpodobností z důvodu malé zásoby dobrého nástrojářství kamene, jako diorit a pazourku.


Qadan průmysl byl první k přehlídce silné známky intenzivní sběr semen a jiné zemědělsky podobných technik. Oni používají takové nástroje jako srpy a broušení kamenů. Tyto nástroje ukazují, že do této doby měli lidé vyvinuté schopnosti pro závod-závislé činnosti. Používání těchto nástrojů překvapivě zmizel kolem 10.000 př.nl pro malé časové období, snad v důsledku klimatických změn. Toto vyústilo v lovu a shromažďování vrací jako adaptivní strategie.


Začátek po 13.000 hřbitovy př.nl, a doklady o rituálním pohřbu se nalézají. Kostry byly často zdobené náhrdelníky, přívěsky, ozdoby prsa a čepice ze skořápky a kostí.
Epipaleolithic Období dat mezi 10.000 - 5.500 př. nl a je přechod mezi paleolit a Predynastic období ve starověkém Egyptě. Během této doby, lovec-sběrače začaly přechod na vesnici-obydlí zemědělské kultury.
Údolí Nilu v paleolitu byl mnohem větší, pak je to dnes, jeho roční záplavy z trvalé bydlení jeho lužních nemožné. Vzhledem k tomu, klima stalo se sušší a rozsah záplav byl snížen, lidé byli schopni usadit se na nivě Nilu. Po 7000 BC, osady byly trvalé nachází na nivě Nilu. Tyto začínal jako sezónní tábory, ale stále trvalé, jak lidé začali rozvíjet zemědělství pravda.

Žádné komentáře:

Okomentovat