pátek 22. října 2010

21.-32.Dynastie Egypta

21.Dynastie
Přesun moci a kontroly z Horního Egypta do Dolního Egypta, což se projevilo v založení měst ve východních Delta králové v pozdějších 19. a 20. dynastie, z rozdělení Egypta kompletní. Po Ramesses XI zemřel v roce 3020 př. nl, Smendes se prohlásil králem, vládnoucí od Delta. 


Smendes zemřel v roce 2943 př. nl a krátká přestávka před přistoupením Pseusennes jsem v 2939 BCE byla obsazena Amenemnisu, syn Herihor a Nodimet. Občanská válka ještě zuřila v thébské oblasti, a řada disidentů byl vyhoštěn na západní oázy, pak držel libyjskou šéfy. Černá žula stele v Louvru záznamy vyhoštění těchto osob. Kupodivu, oni byli následně dovoleno vrátit se na základě vyhlášky octancular od Amun. To vše se zdá být součástí plánu mezi severem a jihem, světské a náboženské frakce. Toto sblížení dalo do pohybu tím, příští král, Psusemes I, v dovolovat sňatek jeho dcery Isiemkleb k veleknězi Menkheperre.
Mezi panování Amenemope a Siamun tam se zdá k byli pravítko nazývá Aakheperie Setepenre, je obvykle označována jako Osorkon starší, kteří mohou mít vládl po dobu až 6 let, ale důkaz je sporý.
Siamun, který nastoupil na trůn v roce 978 př. nl vládl asi za téměř 20 let. On je hlavně zastupuje jeho rozsáhlé stavební práce v Deltě, na Piramesse, ale hlavně na Tanis, kde se rozšířila chrámu Amun. Jeho jméno je však také velmi převládající v Thebes, kde se vyskytuje několikrát s různými regionálními let na obvazy používané v přebalovacího řady později královských mumií z Bier-el-Bahari cache 1881 (DB 320) .
Málo světla, že je hozeno na 21. dynastie pochází převážně z biblického záznamu, protože v období shoduje s bojem Davida v Izraeli sjednotit kmeny a zničit Pelištejci, ilustrovaný zpočátku v příběhu Davida a Goliáše. Siamun zřejmě stále sledoval krátký na blízkém východě a situaci Egypt byl schopen zasahovat čas od času, aby ji chránil vlastní zájmy a obchodní cesty.
Tam evidentně došlo ke změně v Egyptské pohled na manželství. Tam byl stálý proud zahraničních princezny přichází na egyptský soud, ale proces byl mírně obrátil, s egyptskými princeznami brát ven: jedna princezna vzala Sadal, korunní princ z království Edom, když on našel útočiště v Egyptě poté, co podlehne David útoky.
Egyptské kampaně, v níž byl chycen Gezeru z oslabené Pelištejci je zaznamenán ve Starém zákoně. Šalomoun měl následoval jeho otce Davida a Egyptská aliance byl uzavřen sňatek Šalomoun egyptská princezna. Na konci dynastie přišla s Psusenness II, jehož panování trvalo 14 let, je málo známé. Jeho nástupce Sheshong já, zakladatel 22. dynastie vzal Maarkare, Psusenne dcera, tak kovací další dynastické manželství kravatu.


22. dynastie
 Je často označován jako libyjské Bubastite dynastie. Manetho seznam králů této dynastie jako z Bubastis, který se nachází ve východní deltě. Libyjská prvkem je evidentní v zakladatele, Sheshonq já, kdo uvedl sled libyjských náčelníků, která vládla Egyptu na dalších 200 let. Sheshonq sám spojen manželstvím jako zeť jeho předchůdce Pseusennes II, měl sílu armády za ním jako velitel-v-vedoucí všech armád Egypta. Sheshonq byl silný vládce, který přinesl rozdělena frakce Thebes a Tanis spolu do znovu sjednotil Egypt. 


Po smrti Solomona v 930 BCE, království Judaha a Izrael začal být ovládán Rechabeám, Šalomoun syn, a já potom Jarobeám. Tento vládní panování bylo připravit pro egyptské vojenské intervence. V roce 925 př. nl, ve velmi úspěšné kampani, jako který nebyl vidět od dob Ramesse III v 20. dynastie, oni byli poraženi. On se pohyboval nejprve proti Judovi, přijíždějící před hradbami Jeruzaléma, držel Roboámovi. Město bylo obklopeno, ale Sheshonq byl podplacen od vstupu na trh práce tím, že vzhledem k poklady domu Hospodinova a poklady králů domu. Všechny poklady Solomona, s výjimkou nejposvátnější a emotivní Archa úmluvy, spadl na Sheshonq. Farao pak změnil jeho pozornost na Izrael, které sledují své starší chráněnce Jarobeámovi, kteří uprchli přes řeky Jordán. Konečně, Sheshonq zastavil u Megiddo, scéna III vítězství Tuthmosis 500 roků dříve, a postavil vítězství Stele ve způsobu jeho předchůdců.


Osokon já, kdo následoval jeho otce, i nadále poskytovat silnou záštitou pro různé vedoucí kněžství, a tím upevnit jeho pozici, stejně jako udržování nepřetržitého stavební program, a to zejména u jeho rodného města Bubastis. Vedoucí kněžství Amun v Karnaku byl vzat od jeho bratra Vstupní a vzhledem k tomu, aby jeden z jeho synů, Sheshonq (II) koho on vzal jako co-vladař v 890 BCE Sheshonq, nicméně, zemřel o několik měsíců dříve než jeho otec, a oba byli pohřbeni u Tanis.


Nástupce byl Takelot já, další syn Osokon tím menší ženu. Tato vláda, i když 15 let v délce, opustil žádné významné památky, ale viděl začátek roztříštěnost Egypta ještě jednou na dva mocenské základny.


Osokon II uspěl Takelot jsem jako faraon v 874 BCE u hodně stejný čas, že jeho bratranec Harsiese následoval jeho otce (Sheshonq III) jako vysoký kněz Amun v Karnaku. Problémy nastaly v roce 4 z Osokon II, kdy Harsiese prohlásil králem na jihu. Ačkoli on byl jediný král v názvu, kdy zemřel Harsiese Osokon II upevnil jeho vlastní postavení tím, že jmenuje jeden z jeho synů, Nimlot, jako Velekněz v Karnaku a další syn, Sheshonq, jako velekněz Ptah u Memphis. Osokon II tím měl dva hlavní priesthoods Egypta v jeho rodiny pochopit jako politický více než z jakékoli náboženské motivaci.


Takelot II následoval jeho otce Osorkon II 850 a udržovat stabilitu na jihu, kde jeho nevlastní bratr Nimlot měl upevnil svou pozici tím, že rozšiřuje severu k Herakleopolis a umístění jeho syna Ptahwedjankhef na starosti tam. Nimlot pak si vzal jeho dceru Karomama II Takelot II, čímž se stmelovat pouto mezi Severem a Jihem, a stát se tchán jeho nevlastního bratra.


Korunního prince, Osorkon, nikdy neuspěl na trůn, protože jeho mladší bratr Sheshonq přestěhoval se chopit se moci, prohlašovat sebe pharaoh jako Sheshonq III panování 53 roků.


Harsiese se objevil jako hlavní Velekněz Amun, zřejmě bez příliš mnoho rozruchu u Thebes, protože Sheshonq nechali Thébané mají svůj vlastní způsob a možnosti volby. V roce 806 př. nl, zmocnil kníže Osorkon byl jmenován do vysoké kněží 'post u Thebes. Neobvykle, on nebyl zlikvidován jeho uchvácení mladšího bratra. Pak v roce 800 př.nl Harsiese opět nastoupil do funkce nejvyššího kněze, jen aby zmizela, možná mrtvý. Princ Osorkon neumřel, když Harsiese se vrátil k síle a byl stále patrný v Horním Egyptě s řídící rukou pro dalších 10 let.


23.Dynastie
Byla součástí matoucí období překrývání dynastií, včetně dvacátýprvního na až dvacátépátý dynastie, resp. To bylo poznamenáno dynastie libyjského kontrolou. To bylo odstartováno Shoshenk jsem, energický voják libyjského původu. Shoshenk je forbearers byli zajatci / žoldáků pod Ramses III používá k zastavit příliv barbarských nájezdů soužit Egypt v té době. Nejenže byly národy moře zasáhla hranicích Egypta, ale také Shashank kolega Libyjci. Shashank svah k síle byl podporovaný i skutečnost, že Střední Egypt byl ne-země muže. To bylo to, že otevřel dveře pro libyjské vzestup. Zabavili této oblasti a dělal jejich kapitál v Bubastis. V tomto okamžiku Shoshenk staral se legitimovat jeho požadavek na trůn pro jeho nástupce sňatkem svého syna s dcerou Psousennes II. Shaoshenk věděl, že k udržení moci musel získat bohatství. On dělal toto tím, že využívá rozpadu palestinské vlády po smrti Šalomouna. Shoshenk napadl Juda, slabší dvou a plenil Jeruzalém. To bylo s tímto stručným, ale bohaté dobytí, že další zajištěné libyjskou vládu. Tato dominance, která trvala 950 do 730 př. nl byl přinesen dolů, když král Nubian, Piankhi, napadl Egypt se bát dalšího upevňování síly by zpochybnilo jeho rostoucí síla v zemích. Tato invaze přináší dvacet-pátá dynastie a blízký libyjské dominance Egypt.


24.Dynastie
Tefnakht , král Sais v deltě, pokoušel se zastavit invazi pořádání koalice severních králů, které zahrnovaly Osorkon IV Tanis, Peftjauabastet z Hernopolis, Nimlot, Vstup Leontopolis a Tefnakht, který se stal prvním ze pouze dva králové z 24. dynastie. Ten druhý byl Bakenrenef, lépe známý v Řekovi mýtus jako Bocchoris kteří propletené s Herakles. Tefnakht vládl přibližně osm let a Bakenrenef dobu šesti let. 


Konfederaci severní vládců si užil jistý úspěch v tom, že Nubian King, Piankhi, dovolil, aby přišli na jih. Tyto dvě síly se setkaly na Herakleopolis a Tefnakht a byli nuceni ustoupit do Hernopolis kde on a další králové koalice vzdala Piankhi .. Všechny čtyři králové byli pak dovoleno pokračovat jako guvernéři svých měst, politika, která století později Alexandra Velikého bylo najít účinný v jeho dobytí světa.


25.Dynastie
Shabaka následoval jeho bratra Piankhi v 710 BCE a pohyboval jeho kapitálem od Napata do Thebes. On bojoval s asyrské říše a jeho synovec Taharka, ale prohrál v Egyptě 661 př. nl 


S členěním egyptské suverenity v Egyptě, Nubian Kings se začal dívat na sever. Oni si prohlíželi jejich invaze do Egypta, z části, jako obnova starých status quo a nadřazenost Amun. Piankhi pohyboval na sever proti koalici čtyř egyptských králů v roce 21 jeho panování Nubian.


Piankhi byl následován jeho bratrem, Shabakawh, kteří pokračovali v oživování starých tradic. Po 14 roků panování Shabaka umřel, on byl následován, každý podle pořadí jeho synovce Shibilku a Tahaarqa.


Taharka následoval jeho bratra, Shibiku, jako faraóna v 690 BCE, přinášet jeho syn, Esachaddon, na trůn. Taharqa neměl moc sdílený s jeho předchůdcem Shabada, ale ve 665 př.nl on uznal jeho bratranec Tanutamun, jako jeho dědic, a co-vladař, a zemřel jako příští rok.


26. dynastie
Byl součástí pozdně království. Začalo to v roce 664 př. nl se smrtí Nekau jsem a pokračoval dál přes Psammetichus III, nebo Psamtik III, v 525 BCE Během této dynastie, Psamtik jsem vyhnal Assyians a začal to, co je nyní známý jako 26 tis egyptské dynastie. Na konci tohoto období, Peršané obsadili zemi.


27.Dynastie
Darius III, zvážil to mnoho být poněkud dobré povahy slaboch, nastoupil na trůn v roce 336 př.nl Darius III, poslední perský král, byl zavražděn jeho vlastními muži v 330 BCE


29.Dynastie
Tato dynastie byla založena Nephrites já, kdo pohyboval kapitálem od Sais do více centrálně umístěné Mendes. Tam byl hodně psaní a umělecké tvorby v průběhu této doby, než během předchozích dynastií. Podle Achoris, druhý král této dynastie, velké množství výstavbě a rekonstrukci došlo, něco ne nalezený v pozdnějších dynastií. Jsou prováděny kampaně proti Peršanům během této doby. Také ve stejné době, Řekové a Egypťané sepsal smlouvu. Když Peršané prohlásil, že řecká města by mohla zůstat jako autonomní města, a jejich válka skončila, nyní izolovaný Egypťané se stal ohniskem jejich útoků.


30.Dynastie
Tato dynastie začala s problémy, jak Nectanebo jsem překonal kombinovaný perský / řecký útok. Za to, že jeho panování byl dlouhý a stabilní a že stabilita byl předán Teos, kteří vytvořili velkou armádu, která zahrnovala řecké žoldáky a začal útočit na Peršany. Teos byl nahrazen Nectanebo II. Většina z jeho panování bylo bez konfliktu, ale tam byl perský útok na konec, který byl schopen porazit. 


Se všemi Pharaohs této dynastie, vidíme návrat do starých cest, rekonstrukci chrámů a vytváření nových chrámů, pokroky v umění a zvýšení v literatuře. Když dynastie XXX skončila smrtí Nectanebo II, Peršané převzal. To bylo v poslední době Egypťané by vládl Egyptu pro více než dvě tisíciletí.


31.Dynastie
Dynastie XXXI, druhý perské dynastie, byl jen deset let dlouhá. Tam se zdá být velký vnitřní spor, jak s Artaxerxes III a zadky se zabil při jejich nástupci. Tato dynastie promrhal většinu z pokladů Egypta před Alexander se dostal k moci.


32.Dynastie
Příchod Makedonci označil konec politické autonomie Egypta. Egypt noví vládci, Alexander a Ptolemies, naklonila rovnováhu světové moci pevně směrem na západ. Jsou zachovány základní rámec egyptské společnosti, zatímco oni provozovány v souladu s pravidly své vlastní kultury. Alexander a Řekové měli stejný problém jako Peršané, říše byla tak rozsáhlá, že oni nemohli ovládnout celek, v závislosti na stejnou sadu zákonů. Aby bylo možné naznačit Řekové do teokratický způsob egyptské vlády, Alexander byla nucena požádat o pomoc velmi přípravku, který podporoval faraonů: kněžství. Pomalu Greco / Roman kultura začala nahradit egyptského kulturního prostředí.

Žádné komentáře:

Okomentovat